Zgaga w kilku pytaniach
Zgaga może być równie nieprzyjemna, co powszechna, i czasami może zepsuć Ci dzień. Co ją powoduje? Jak można jej uniknąć? Jakie są sposoby leczenia?...
Zgaga, czyli pieczenie w nadbrzuszu, określane jest przez uczucie kwaśności lub kwasowości zlokalizowane na poziomie żołądka. Często występuje po posiłkach lub w pozycji leżącej. Może również wystąpić po spożyciu niektórych kwaśnych lub tłustych pokarmów. Charakteryzuje się narastającym uczuciem pieczenia, które zaczyna się w żołądku. Towarzyszy jej uczucie refluksu kwasu do przełyku, który czasami może dotrzeć do gardła, a nawet do jamy ustnej, pozostawiając uczucie kwaśnego pieczenia.
Co to jest choroba refluksowa przełyku lub GERD?
Choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease-GERD) należy do najczęstszych chorób przewlekłych – rozpoznaje się ją u 20 proc. populacji. Dochodzi do niej, gdy część treści żołądka przedostaje się do przełyku. Wydzieliny żołądka są bardzo kwaśne i mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej przełyku.
Co to jest przepuklina rozworu przełykowego?
Normalnie, żołądek znajduje się poniżej przepony, mięśnia oddechowego, który oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej. Mięsień ten jest przebijany, aby umożliwić przejście przez przełyk, który łączy jamę ustną z żołądkiem. Czasami jednak otwór ten poszerza się, pozwalając górnej części żołądka unieść się do poziomu klatki piersiowej: jest to przepuklina rozworu przełykowego.
Co powoduje zgagę?
Zgaga może być spowodowana wieloma czynnikami:
- Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak na przykład aspiryna, hamują cyklooksygenazę. Enzym ten kontroluje wydzielanie śluzu i wodorowęglanów, głównych czynników ochronnych żołądka;
- Zgaga może być również objawem zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego lub konsekwencją choroby refluksowej przełyku (GERD).
Jakie czynniki przyczyniają się do powstawania zgagi?
Niektóre pokarmy mogą powodować zgagę, np. tłuste potrawy, owoce cytrusowe, napoje bezalkoholowe, surowe warzywa, kawa, owoce i pikantne potrawy.
Zaleca się również unikanie spożywania dużych posiłków oraz kładzenia się do łóżka zaraz po posiłku. Wreszcie, należy unikać tytoniu i alkoholu, które stymulują kwaśne wydzielanie żołądka.
Kiedy należy skonsultować się z lekarzem?
Jeśli pieczenie jest tylko epizodyczne, nie jest konieczna konsultacja z lekarzem. Jeśli jednak wpływają one na jakość życia lub jeśli stają się zbyt częste (częściej niż dwa razy w tygodniu), należy zgłosić się do lekarza.
Jak leczy się zgagę?
W przypadku zgagi epizodycznej, do uśmierzenia bólu wystarczą zwykłe leki zobojętniające. Jeśli dolegliwości nie ustępują, lekarz może rozważyć zastosowanie leków przeciwskurczowych, takich jak inhibitory pompy protonowej, które blokują wydzieliny żołądkowe powodujące zgagę.
Co powinienem jeść, gdy mam zgagę?
Poza pewnymi kategoriami pokarmów, które mogą nasilać dolegliwości: alkohol, tłuste potrawy, kwasy, napoje gazowane, surowe warzywa, nie ma ogólnej zasady, której należy przestrzegać, poza rozdzielaniem posiłków. Ponieważ każdy człowiek jest inny, najlepiej jest preferować pokarmy, które nie powodują dolegliwości, a pozostałe wykluczyć w sposób empiryczny. Najczęściej można wybrać chude mięso, ryby, jaja, ale także płatki śniadaniowe i żywność o wysokiej zawartości błonnika.
Czy zgaga jest niebezpieczna?
Zgaga, choć dokuczliwa i nieprzyjemna, nie jest niebezpieczna dla zdrowia. Jeśli jednak stają się one zbyt częste, należy zgłosić się do lekarza po erecetę oraz aby wykluczyć inne schorzenia, takie jak choroba refluksowa przełyku lub wrzody.