Zgaga w kilku pytaniach

Zgaga w kilku pytaniach

Zgaga może być równie nieprzyjemna, co powszechna, i czasami może zepsuć Ci dzieÅ„. Co jÄ… powoduje? Jak można jej uniknąć? Jakie sÄ… sposoby leczenia?...

Zgaga, czyli pieczenie w nadbrzuszu, okreÅ›lane jest przez uczucie kwaÅ›noÅ›ci lub kwasowoÅ›ci zlokalizowane na poziomie żoÅ‚Ä…dka. CzÄ™sto wystÄ™puje po posiÅ‚kach lub w pozycji leżącej. Może również wystÄ…pić po spożyciu niektórych kwaÅ›nych lub tÅ‚ustych pokarmów. Charakteryzuje siÄ™ narastajÄ…cym uczuciem pieczenia, które zaczyna siÄ™ w żoÅ‚Ä…dku. Towarzyszy jej uczucie refluksu kwasu do przeÅ‚yku, który czasami może dotrzeć do gardÅ‚a, a nawet do jamy ustnej, pozostawiajÄ…c uczucie kwaÅ›nego pieczenia.

 

Co to jest choroba refluksowa przełyku lub GERD?

Choroba refluksowa przeÅ‚yku (gastroesophageal reflux disease-GERD) należy do najczÄ™stszych chorób przewlekÅ‚ych – rozpoznaje siÄ™ jÄ… u 20 proc. populacji. Dochodzi do niej, gdy część treÅ›ci żoÅ‚Ä…dka przedostaje siÄ™ do przeÅ‚yku. Wydzieliny żoÅ‚Ä…dka sÄ… bardzo kwaÅ›ne i mogÄ… powodować uszkodzenia bÅ‚ony Å›luzowej przeÅ‚yku.

 

Co to jest przepuklina rozworu przełykowego?

Normalnie, żoÅ‚Ä…dek znajduje siÄ™ poniżej przepony, mięśnia oddechowego, który oddziela jamÄ™ brzusznÄ… od klatki piersiowej. MiÄ™sieÅ„ ten jest przebijany, aby umożliwić przejÅ›cie przez przeÅ‚yk, który Å‚Ä…czy jamÄ™ ustnÄ… z żoÅ‚Ä…dkiem. Czasami jednak otwór ten poszerza siÄ™, pozwalajÄ…c górnej części żoÅ‚Ä…dka unieść siÄ™ do poziomu klatki piersiowej: jest to przepuklina rozworu przeÅ‚ykowego.

 

Co powoduje zgagÄ™?

Zgaga może być spowodowana wieloma czynnikami:

  • Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak na przykÅ‚ad aspiryna, hamujÄ… cyklooksygenazÄ™. Enzym ten kontroluje wydzielanie Å›luzu i wodorowÄ™glanów, gÅ‚ównych czynników ochronnych żoÅ‚Ä…dka;
  • Zgaga może być również objawem zaburzeÅ„ motoryki przewodu pokarmowego lub konsekwencjÄ… choroby refluksowej przeÅ‚yku (GERD).

 

Jakie czynniki przyczyniajÄ… siÄ™ do powstawania zgagi?

Niektóre pokarmy mogÄ… powodować zgagÄ™, np. tÅ‚uste potrawy, owoce cytrusowe, napoje bezalkoholowe, surowe warzywa, kawa, owoce i pikantne potrawy.

Zaleca siÄ™ również unikanie spożywania dużych posiÅ‚ków oraz kÅ‚adzenia siÄ™ do Å‚óżka zaraz po posiÅ‚ku. Wreszcie, należy unikać tytoniu i alkoholu, które stymulujÄ… kwaÅ›ne wydzielanie żoÅ‚Ä…dka.

 

Kiedy należy skonsultować się z lekarzem?

Jeśli pieczenie jest tylko epizodyczne, nie jest konieczna konsultacja z lekarzem. Jeśli jednak wpływają one na jakość życia lub jeśli stają się zbyt częste (częściej niż dwa razy w tygodniu), należy zgłosić się do lekarza.

 

Jak leczy siÄ™ zgagÄ™?

W przypadku zgagi epizodycznej, do uÅ›mierzenia bólu wystarczÄ… zwykÅ‚e leki zobojÄ™tniajÄ…ce. JeÅ›li dolegliwoÅ›ci nie ustÄ™pujÄ…, lekarz może rozważyć zastosowanie leków przeciwskurczowych, takich jak inhibitory pompy protonowej, które blokujÄ… wydzieliny żoÅ‚Ä…dkowe powodujÄ…ce zgagÄ™.

 

Co powinienem jeść, gdy mam zgagę?

Poza pewnymi kategoriami pokarmów, które mogÄ… nasilać dolegliwoÅ›ci: alkohol, tÅ‚uste potrawy, kwasy, napoje gazowane, surowe warzywa, nie ma ogólnej zasady, której należy przestrzegać, poza rozdzielaniem posiÅ‚ków. Ponieważ każdy czÅ‚owiek jest inny, najlepiej jest preferować pokarmy, które nie powodujÄ… dolegliwoÅ›ci, a pozostaÅ‚e wykluczyć w sposób empiryczny. Najczęściej można wybrać chude miÄ™so, ryby, jaja, ale także pÅ‚atki Å›niadaniowe i żywność o wysokiej zawartoÅ›ci bÅ‚onnika.

 

Czy zgaga jest niebezpieczna?

Zgaga, choć dokuczliwa i nieprzyjemna, nie jest niebezpieczna dla zdrowia. JeÅ›li jednak stajÄ… siÄ™ one zbyt czÄ™ste, należy zgÅ‚osić siÄ™ do lekarza po erecetÄ™ oraz aby wykluczyć inne schorzenia, takie jak choroba refluksowa przeÅ‚yku lub wrzody.